קטרקט משני וניתוח קטרקט משני – מה כדאי לדעת

בלו בוקס ישראל

נכתב על ידי בלו בוקס ישראל

פבר 22, 2024

קטרקט הוא מצב שכיח בעיניים שיכול להעכיר את הראייה, ולגרום לירידה הדרגתית בה. בעוד שניתוח קטרקט הוא הליך מוצלח ונפוץ עבור הסרת קטרקט, קיים חשש שיכול להתפתח קטרקט משני לאחר ניתוח קטרקט. כאן נבין מהו קטרקט משני, מה גורם לו, מהם גורמי הסיכון ודרכי הטיפול, כולל ניתוח קטרקט משני.

מהו קטרקט משני?

קטרקט משני, הידוע גם בשם posterior capsular opacification (PCO), הוא סיבוך שכיח שיכול להתרחש בעקבות ניתוח קטרקט. כאשר המטופל עובר ניתוח קטרקט, מוסרת העדשה העכורה בתוך העין שלו, ובמקומה מושתלת עדשה מלאכותית שקופה (intraocular lens או IOL). עדשה מלאכותית זו ממוקמת מאחורי קפסולת העדשה, הממברנה הדקה שהקיפה פעם את העדשה הטבעית. במקרים מסוימים, קפסולת העדשה עלולה להיות עכורה ולהשפיע על הראייה, דבר המכונה קטרקט משני. התסמינים של קטרקט משני דומים לאלו של קטרקט ראשוני ועשויים לכלול: ראייה מטושטשת או מעורפלת, סנוור או רגישות לאור, קושי בקריאה וראייה כפולה במקרים מסוימים.

גורמים לקטרקט משני

הגורם העיקרי לקטרקט משני הוא צמיחה מחודשת של תאי העדשה על גבי הקפסולה האחורית. צמיחה מחודשת זו יכולה להתרחש חודשים ואף שנים לאחר ניתוח הקטרקט הראשוני. התאים החדשים הללו יכולים לטשטש את הראייה ולגרום לתסמינים דומים לאלה של קטרקט רגיל. למרות שהסיבה המדויקת אינה תמיד ברורה, ניתן לייחס אותה לגורמים שונים, כולל גיל המטופל, סוג ה-IOL בשימוש והטכניקה הכירורגית שבוצעה בניתוח להסרת הקטרקט.

גורמי הסיכון לקטרקט משני

כאמור, מספר גורמים עשויים להגביר את הסיכון לפתח קטרקט משני:

  • גיל: אנשים מבוגרים נוטים יותר לקטרקט משני.
  • סוג IOL: הבחירה בעדשה תוך עינית יכולה להשפיע על הסבירות לפתח קטרקט משני.
  • גנטיקה: היסטוריה משפחתית של קטרקט עשויה להעלות את הסיכון.
  • מצבים בריאותיים: מצבים רפואיים מסוימים, כמו סוכרת, יכולים להגביר את הסבירות לקטרקט משני.
  • עישון: עישון קשור לסיכון גבוה יותר להתפתחות קטרקט, כולל קטרקט משני.

שיטות טיפול בקטרקט משני

הטיפול היעיל ביותר בקטרקט משני הוא הליך פשוט ובטוח המכונה ניתוח קטרקט משני או YAG laser capsulotomy. ניתוח קטרקט משני זה כולל שימוש בלייזר YAG ליצירת פתח בקפסולה האחורית העכורה. הטיפול בלייזר זה הינו מהיר, בדרך כלל לוקח דקות ספורות, וברוב המקרים אין צורך בהרדמה. לאחר ניתוח קטרקט משני, הראייה בדרך כלל משתפרת במהירות, ואין צורך בתפרים או בחבישת העיניים.

סיכום

קטרקט משני יכול להיות סיבוך מתסכל לאחר ניתוח קטרקט, אך לרוב ניתן לטפל בו בקלות בניתוח קטרקט משני. בדיקות עיניים תקופתיות יכולות לעזור לזהות את המצב מוקדם, להבטיח קבלת טיפול מהיר ושמירה על ראייה צלולה. אם אתם חווים שינויים כלשהם בראייה או חושדים שייתכן והתפתח קטרקט משני, יש להתייעץ עם רופא העיניים להערכה ולטיפול נאותים.

ניתן לקבל מיטדע נוסף אודות קטרקט משני וניתוחי קטרקט באתר של פרופסור מייקל מימוני

בלו בוקס ישראל

בלו בוקס ישראל

העורך הראשי של האתר, יובל וינברג, מביא לכם מאמרים, דעות וטיפים מעניינים ישירות מהמקלדת. אין להעתיק או לשכפל תכנים מאתר זה ללא רשות כתובה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

תפריט נגישות