בשנים האחרונות גבר הדיון בעיקר בקרב האוכלוסייה החילונית לגבי הצורך האמיתי בברית המילה. בעוד שרבים טוענים שמדובר באקט משפיל ולא הומני, מחקרים מראים שיש גם חשיבות רפואית לנושא ברית המילה ולצמצום הסיכוי למחלות הקשורות למערכת הרבייה הגברית לאחר ברית מילה. אם נלך קצת אחורה, נמצא את מקורות ברית המילה וניזכר מדוע הנושא חשוב כל כך וגם מסעיר כל כך בעיקר בקרב הציבור הדתי והמסורתי.
ברית המילה החלה כזכור בתקופת אברהם אבינו. סיפור עקדת יצחק נחשב לברית בין עם ישראל לאלוהים. לפי התורה, אברהם אבינו בחר לערוך ברית מילה לבנו יצחק כדי להציג בפני האלוהים את מחוייבותו כלפיו. בנוסף, ישנם פרשנים שטוענים שבחירתו של אברהם לימול את בנו ולא את עצמו טמונה בעובדה כי לתינוקות אין עדיין אמירה משמעותית ואינם יכולים לתקשר, לאחר הברית – ניתנת להם הזכות להפוך לבני אנוש בעלי יכולת ביטוי תוך המשך אמונה בברית החזקה הזו שנכרתה בינם ובין האלוהים שלהם בגיל כל כך צעיר.
מאז תקופת אברהם אבינו הפכה ברית המילה למנהג שלא רק מסמל את יהדותנו אלא כמעט ומחייב אותנו. גם יהודים חילוניים שאינם מאמינים או מקפידים על המצוות, מוצאים את עצמם מבצעים ברית מילה לילדיהם. לפי נתונים סטטיסטיים יותר מ-97 אחוזים מהאוכלוסייה היהודית מבצעת ברית מילה לתינוקות, גם אם מדובר במשפחות חילוניות לגמרי. הסיבה לכך היא הרצון שהילד יהיה כמו כולם, שלא ירגיש חריג ושלא יזכה לתגובות בעייתיות בהמשך חייו.
כיום נושא ברית המילה הוא נושא שמעסיק רבים. המחשבה על האקט הלא נעים הזה גורמת לאנשים מסוימים לחפש פתרונות שאינם דתיים באופן מובהק ולהתרחק מעט מהטקס הדתי ולעבור למסגרת רפואית בה מתבצעת ברית מילה רפואית על ידי רופא מוהל, שמבצע הרדמה של האיזור, מדריך את ההורים כיצד לנהוג במקרה של בעיות רפואיות הקשורות לברית המילה ובאופן כללי – מבצע את ברית המילה באווירה ניתוחית רפואית ופחות דתית. חשוב לדעת שגם ברית מילה דתית שבה קורה מצב רפואי לא שגרתי לאחר ברית המילה, אינה נעלמת מעיניהם של השלטונות בישראל. לפי החוק בית החולים מחויב לדווח על מקרים בהם התבצעה ברית מילה שהובילה לאחר מכן את ההורים לחדר המיון עם התינוק, בגלל בעיות שונות.
בנוסף, רופא מוהל וגם מוהל רבני רגיל, מחויבים על פי חוק לעמוד בכל נהלי ההסמכה בישראל. מהכשרה של שנתיים בנושא ברית המילה ועד לניסיון מעשי עם מוהל בוחן שבודק כיצד הם מבצעים את ברית המילה. בנוסף, מתבצעים מבחנים מעשיים ועיוניים ומוהלים רבים עוברים גם בדיקות רפואיות כדי לקבוע שהם כשירים לעמוד במבצע זה.
העובדה שכיום ברית המילה היא לא רק עניין דתי אלא גם עניין תרבותי, רפואי ואסתטי, הופכת את ברית המילה הרפואית לנפוצה יותר ויותר, לא רק בקרב יהודים אלא גם בקרב בעלי דתות אחרות שרוצים לוודא שילדיהם עוברים את ברית המילה כדי למנוע מחלות וזיהומים שונים שנמצאו אצל אנשים שלא עברו ברית מילה. מחקרים רבים עוסקים בחשיבות של ברית המילה כדי למנוע מחלות זיהומיות, ביניהן גם איידס ומחלות מין אחרות. בעוד שנושא זה לא הוכח מעולם והמחקרים הללו לא הגיעו לכדי הוכחות חותכות, אין ספק כיום שברית המילה היא לא רק אקט דתי.
הורים שחוששים מאקט ברית המילה או שלא מוצאים את עצמם מתחברים למשמעות היהודית-דתית של ברית המילה, פונים יותר ויותר לסיוע של רופא מוהל שמבצע את הברית במסגרת עבודתו בבית החולים. תהליך זה הוא נטול סיכונים, נטול כאבים עבור התינוק ובעיקר – יוצר שקט נפשי אצל ההורים הדואגים.