עוד מראשית התפרצות מחלת הקורונה, עלה בקרב המומחים החשש שהנגיף עובר גם דרך העיניים. אומנם לא ידוע עדיין האם הדמעות מעבירות ומדבקות בנגיף הקורונה, אך ידוע כבר שנגיף הקורונה אובחן גם בנוזל הדמעות. עובדה זו עשויה להעיד על האפשרות להדבקה של הדמעות היוצאות מתוך הגוף וגרימה של דלקת מקומית בעיניים ויתכן אף הדבקה כללית של הגוף בנגיף הקורונה.
כדאי גם לקרוא: קמטים מתחת לעיניים – טיפולים מקצועיים
ארקטורוס – זן חדש של קורונה
בחודשים האחרונים מתפשט בהודו זן חדש של קורונה (XBB.1.16) או כפי שמכונה בתקשורת "ארקטורוס". עד כה, נראה שהזן החדש מאוד מדבק, אם כי לא ברור האם תנאי החיים הצפופים הם שגורמים להתפשטות המהירה.
זן הקורונה החדש תוקף לרוב ילדים עד גיל 12; הזן החדש מביא עמו תסמינים שעד היום לא הוכחו כקשורים למחלת הקורונה באופן ישיר; התסמינים שהילדים בעיקר סובלים מהם כוללים חום גבוה ושיעול, אך גם תסמינים של דלקת עיניים ויראלית שמתבטאת בעיניים מגרדות ועיניים אדומות ללא הפרשות.
דלקות עיניים ויראליות – אולי אתם חולים בקורונה?
המומחים מסבירים שדלקת העיניים הוויראלית שהתפתחה בקרב הילדים חולי הקורונה, דומים לנגיפים אחרים שגורמים לדלקת עיניים ויראלית וקשה להבדיל ביניהם. דלקות העיניים הוויראליות מתאפיינות באדמומיות, בכאב או בצריבה בעיניים ובהפרשה מוגלתית צהובה על העפעפיים ועל הריסים; דלקת עיניים שנובעת מאלרגיה, מתאפיינת באדמומיות, בצריבה, בגרד ובהפרשה שקופה מהעיניים. במקרה של אדמומיות בעיניים, גרד או צריבה, כדאי לקחת בחשבון את האפשרות שמדובר בקורונה.
איך שומרים על העיניים מפני קורונה?
מחקרים מראים שהאדם הממוצע נוגע בעיניו לפחות 25 פעמים בשעה; נוסף על כך, מחקרים עדכניים מוכיחים כי אנשים שמשתמשים באופן קבוע בעדשות מגע נמצאים בסיכון גבוה יותר להידבקות בקורונה. ארגון הבריאות העולמי ממליץ להימנע כמה שאפשר משימוש בעדשות מגע ובכול מקרה, לדאוג להיגיינה גבוהה של הידיים.
זן הקורונה החדש אומנם הגיע גם לישראל, אך קצב התפשטותו איטי. ממשרד הבריאות נמסר שבחודשים האחרונים ממוצע המאומתים השבועי בישראל סטטי באופן יחסי ושמספר המאושפזים במצב בינוני עד קשה בעקבות מחלת הקורונה עומד על כ-120 איש, שרובם אינם מחוסנים.
סיכום – התפשטות זן חדש של קורונה
זן הקורונה החדש שהתפשט בהודו פוגע בעיניים ומעודד תסמינים של דלקות עיניים ויראליות בקרב ילדים 12. הזן איננו מסוכן ואין הוכחה לעלייה במספרי התמותה. עם זאת, אין שינוי בהחלטה לבטל את חובת הבידוד בישראל החל מיום ה–15במאי.